Kapcsolat

Braun Brigitta

Bach-virágterápia tanácsadó

 

Érdeklődés, időpont foglalás:
info@braunbrigitta.hu

segitlek@gmail.com

 

Megosztás

Bach-virágterápia leírás

Pár mondat a Bach-virágterápiáról

A Bach-virágterápia rendszere, Dr. Edward Bach (1886-1936) angol orvos nevéhez fűződik. Sebészként  kezdte, majd traumatológusként folytatta orvosi pályafutását. Később, egy nagyon érdekes szemlélet kapcsán bakteriológusként bélnozódákat talált fel, melyel sikeresen gyógyította betegeit egy ideig. Hatásos volt, de bonyolult és Dr. Bach olyan gyógymód után kutatott, aminek egyszerűbb a használata. Vég nélkül kutatta a gyógyítás azon formáját, ami teljes gyógyulást hoz.

Korán el kezdte vizsgálni az emberek viselkedését. Félelmeiket, kapcsolataikat, az őket ért betegségeket és az azokhoz kapcsolódó lelkiállapotukat. Érdeklődése egyre inkább a gyógyítás felé fordult. Elhatározta, hogy olyan módszert fog keresni, amellyel mind a lélek, mind a test betegségeit gyógyítani lehet, beleértve a krónikus és a gyógyíthatatlannak hitt kórokat is. Egyetemi évei alatt, sok időt töltött a betegek vizsgálatával és észre vette, hogy a lelkiállapot befolyásolja a gyógyulás folyamatát, ezért arra a következtetésre jutott, hogy az elme és az érzelmek jelentős szerepet játszanak a betegségek kialakulásában és a gyógyulásban egyaránt. Így megerősödött abban az elhatározásában, hogy egy olyan gyógymódot találjon, amely szelíden, fájdalommentesen és hatékonyan gyógyít. Így bukkant rá évek múltán a virágokra, melyeket hosszú évekig kutatott, rendszerbe foglalásuk előtt. A Bach-virágterápia rendszerében 38 virágeszencia van, ezek mindegyike egy adott lelkiállapothoz kapcsolódik és az aktuális lelkiállapotot veszi figyelembe. Minden egyes Bach-virág eszencia egy emberi kvalitást képvisel. Ez megmutatkozhat pozitív potenciálként, tehát konstruktívan, vagy pedig destruktívan, negatív reakciómintaként. A virágeszencia helyreállítja a harmóniát, azaz lépésről lépésre visszaigazítja a negatív kvalitást pozitív formájába. Mindegyik eszencia vadon élő fák, bokrok és egyéb növények virágaiból készül a legtermészetesebb módon. 

„Nem leküzdeni, hanem átalakítani." Ebbe a mottóba sűríthető Edward
Bach gyógyítói hitvallása.

És egy idézet Bach doktortól: 

"Találjuk meg az életben azt, ami a legjobban érdekel minket és foglalkozzunk azzal. Váljon olyan természetessé számunkra, mint a légzés, mint a méhnek a mézgyűjtés, vagy a fának a régi levelek elhullatása és tavasszal a rügybontás. Ha a természetet tanulmányozzuk, észrevehetjük, hogy minden teremtmény, minden madár, minden fa és minden virág önnön feladatát végzi, s ezen keresztül segíti és gazdagítja az egész univerzumot. A legkisebb giliszta is végzi napi teendőit, segít finomítani és tisztítani a földet; a föld gondoskodik minden zöld növény táplálékáról, a növényzet fenntartja az emberiséget és minden élőlényt, s végül visszatér a földbe, melyből származik és gazdagítja azt. Létük szépséggel és haszonnal teli, munkájuk annyira természetes számukra, hogy az az életük. Hivatásunk, ha valóban megtaláltuk, olyannyira hozzánk tartozik és hozzánk illik, hogy megerőltetés nélkül, könnyen, élvezettel végezhetjük, sose fáradunk bele. Kifejezésre juttatja valódi énünket, a bennünk szunnyadó tehetséget és sokféle képességet, melyek megnyilatkozásra várnak. E munkában boldogok vagyunk és otthon érezzük magunkat; s csak ha boldogok vagyunk (ha lelkünk parancsainak engedelmeskedünk), akkor végezzük munkánkat a legjobb képességeink szerint."

 

 

Forrás: Szabó Norbert-Dr. Várhelyi Gábor: Bach-virágterápia a mindennapokban

Dr. Edward Bach: Válogatott tanulmányok